2013. január 4., péntek

Diego – nem szőnyeg :)



Bár nem szokásom mostanában ezzel nyomulni, mert a csapból is a szerencsétlen sorsú, kibelezett, elvágott torkú állatok és emberek folynak a facén… de mivel kedves ismerősöm Dolly személyesen keresett meg vele, úgy gondoltam teret adok neki itt a blogomban, hátha…

„Azért fordulok hozzád , mert tudom, hogy te is nagyon szereted az állatokat és azt is tudom, hogy nagyon sok embert ismersz, kérlek ha megosztanád és ha esetleg tudnál valakit, hogy legalább ideiglenesen befogadja valaki nagyon sokat segítenél vele ennek a gyönyörűségnek. Nem kell mondanom, hogy én nagyon szívesen megtenném csak sajnos jelenleg több oka is van amiért nem tehetem...”



Diégó névre hallgató Amerikai Steffordshirre Terrier gyönyörű kutyust. Hol egy motor, hol egy talicska ment át rajta, ami miatt műteni is kellett bal első lábát és még valószínű KELL IS!! Lassan 2 éves, még ivaros a kicsi buci fejű. Emberekkel és más kutyákkal egyaránt barátságos, cicákkal nincs tesztelve. Chip, oltásai rendezve.
 FELELŐSSÉGTELJES IDEIGLENES VAGY VÉGLEGES GAZDIT KERESÜNK NEKI SOS!!! Ivartalanítása szükséges! Jelentkezni a 06-30-457-45-56 számon lehet Sági Anitánál.

Tenyésztő véleménye (Naplásgyöngyekennel – Hegedűs Mónika):

- A stafford kiválóan tartható lakásban és kertben egyaránt. A lakásban tartott kutyáknál nagyon fontos a megfelelő kimozgatás. A napi 2 pisi-kaki séta nem elég! Minimum napi 3 séta, 2 kisebb ( 20-30 perc ) és egy nagyobb ( 1-1,5 óra). Pluszba jó, ha hétvégeken elvisszük kutyaiskolába és kirándulni. Ez a feltétele annak, hogy a lakásban tartott kutya jó kondiban legyen, és unalmában ne egye meg a lakásunkat.

- A kiskutyák nagy része 5-6 hónapos koráig egy szófogadó, jólnevelt, igazi kis angyal, aki visszajön első szóra, sőt nagyon messzire el sem megy, stb. Ez a korából, és a bizonytalanságából adódik. De eljön az idő (6-7 hónapos kor) amikor a kiskutya kamaszodni kezd, az önbizalma megnő, önállóvá akar válni, csakúgy, mint az emberek gyerekei. É s ekkor jön a sok meglepetés: nem jön vissza, alkalmi süket lesz, makacskodik, lázad. Ez nem azért van, mert a mi kis tündi-bündink meghülyült, minden kutya ilyen, fajtától és nem től függetlenül. Ez életkori sajátosság. Arra kell figyelni, hogy ebben a korban legyőzzük a lázadást, megőrizzük a türelmünket és a kitartásunkat, ha valamit megkövetelünk, akkor azt vigyük végig akkor is, ha a kutyának nincs hozzá kedve. Ha ezalatt az időszak alatt kitartunk, és felülkerekedünk, akkor a kamasz kor végére visszakapjuk a mi régi, kedves, szófogadó kutyánkat. Ha nem, akkor sajnos annak nagyon rossz következményei lehetnek, ugyanis itt dől el, hogy ki vezet kit. Ha a kutya látja, hogy a gazda türelmetlen, nem kitartó, és nem követeli meg tőle a dolgokat komolyan, akkor átveszi az irányítást, amit azután nagyon nehéz visszaszerezni! Senki ne legyen elkeseredve, ne veszítsétek el a türelmeteket.


NE FELEJTSÉTEK EL! NEM CSAK AZ KÍNOZZA A KUTYÁJÁT, AKI ÉHEZTETI VAGY VERI. AZ IS, AKI ÖRÖK KERTFOGSÁGRA ÍTÉLI, ÉS NEM ADJA MEG NEKI AZT A MOZGÁST, FOGLALKOZÁST, ÉS JÁTÉKOT A FAJTATÁRSAKKAL,
AMIRE EGY KUTYÁNAK SZÜKSÉGE VAN!

Mennyit eszik egy amstaff egy hónapban?
A netes fórumok szerint átlag 15kg száraz tápot, ami közép kategóriás eledelből átlag 6.000Ft.

A magánvéleményem:
„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
A hangsúly a felelősön, de még inkább a„megszelídítetten” van! Nagyon sokan azért ódzkodnak a staffoktól, mert úgy tartják agresszív, harci kutya, pedig minden nevelés kérdése. Igaz, határozottabban kell hozzá állni, mint pl. egy yorkihoz (félreértés ne essék, bírom a yorkikat!), de ugyanolyan családtag lehet belőle, mint bármely más ebből. Amíg nincsenek pórázhoz szokva, addig érdemes felnőttnek gyakorolni velük, mert azért húzóerejük az van, izmos jószágok… Jómagam több staffot is ismerek itt a telepen, egy a szomszédunkban Balu, akinek a vérmérséklete kb. a házi nyusziéval azonos… Ha érzik, hogy szeretik őket kedves, vidám kutyák. Volt olyan, akit sose ismertem előtte, de az utcán sétálva helyből puszival köszönt! (Ez így a kerekesszékben ülve elég érdekes élmény volt :) Érdemes ránézni erre a bucifejűre is, hogy mosolyog! (A kezdeti bizalmatlanság soha nem a kutya hibája, hanem az átélt események következménye!)

Ha Te nem is tudod örökbe fogadni az üzenetet továbbítani ér!
KÖSZÖNÖM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése