2013. március 29., péntek

Bankrablók, disznóvágás, kanapé, 3nő és GPS


Tegnap este Sándorommal részt vettünk a Daazo.com – Friss Hús elnevezésű rövidfilmfesztiválján, a program még ma is tart, érdemes rá ellátogatni. A helyszín a Toldi mozi (V. ker., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) kerekesszékesek számára akadálymentes, mosdó van, és a korsó csapolt sör fél ezerért bevihető a terembe...

Mi az első két blokkot láttuk, ezekről írok most villám gondolatokat és alatta az értékelést, ami persze teljesen szubjektív:

1. BLOKK MÁRCIUS 28. 19:30 




Szabó Szonja: Turiszt – tipikus magyar romantikus vígjáték Elek Ferivel a főszerepben. Színében, hangulatában S.O.S. Szerelem, Csak szex és más semmi stílusú film, simán elképzelhető lenne másfél órás verzióban a csetlő-botló bankrablópár és a kínai szerelmesek kalandozása.
****

Erdélyi Dániel: 103 szerda – időugrálás (visszafelé) film- és történelmi korszakok röpke bemutatásával, férfi és nő örök harcai, menni vagy maradni? – ez itt a kérdés.
***

Gazdag Péter: Jó reggelt – erősen megnyomott „j”-vel, szerelmi négyszög ki-kivel és főleg miért? Percről percre változó logikával és lehetséges végkifejlettel. Thriller szagú szórakoztatás.
****

Nagy Dénes: Lágy Eső – erős idegzetű (és/vagy gyomrú) nem mainstream rajongóknak. Zseniálisan kivitelezett naturalista film, mely amatőr színészek ellenére önmagában is megállja a helyét, ugyanakkor tömegfogyasztásra, pláne egy „átlagos” mozi elé kísérőfilmnek nem alkalmas. Hangulat, csak annyit mondok: Taxidermia.
Ui.: A kritikusok el lesznek ájulva tőle, remekül analizálható mű, rövidfilm kategóriában szakdolgozat téma gyanús. 
****

Marcell Wrochna: Stoppos – 6 perces, könnyű, szerethető, humoros, magyaros (de végre pozitív értelemben) és hát a traktor, az mindent visz!
*****

2. BLOKK MÁRCIUS 28. 21:00 

Cristi Grosan: Együtt – durva csattanó óvatos bevállalása, a film ott ér véget, ahol kezdődhetne: Ádám és Juli, a testvérpár gyermekével…
***




Bouandel Doraya: Kanapé – történet egy színes bútordarab városnéző túrájáról, persze nem a saját lábán megy: bosszúból eltulajdonítják. Nagyon szerethető, fogyasztható, fiatalos pimaszsággal, humorral tarkított sitcom (vígjáték sorozat) epizódja lehetne. Nem mondani akar, hanem szórakoztatni.
*****

Kovács Claudia: Mélylevegő – modern kishableány történet, némi horroros beütéssel, sok víz alatti jelenettel és a befogadó szerint szabadon választható végkimenetellel.
***

Dombrovszky Linda: Harmadnapon – a blokk nehéz filmje. A tékozló fiú esete nőkre hangolva, profi színészekkel, meggyőző 70-es évekbeli képvilággal, néhol túl sok Bogányi zongorajátékkal. Szerethető, szétszedhető, mély értelmű, ugyanakkor tipikus Közép-Európai komorság.
*****




Nagypál Orsi: Körforgalom – édes-bús sztori a munkás férfiról, aki nem szerette a feleségét, ám annál jobban Ninának becézett GPS-ét és az általa vélt szabadságát.
 **** 

A vetítések után kötetlen beszélgetés volt az alkotókkal, Gyenge Zsolt kritikus moderálásában. Minden filmet ízekre szedtünk, kicsit már-már újra a főiskolán éreztem magam, főként, hogy az egyik ex-oktatónk, Stőhr Lóránt is eljött a fesztiválra. 

A tegnap tanulsága: mindig öltözz csinosan, mert sosem tudhatod, mikor kapsz egy váratlan randi meghívást munka utánra... Izgalmas este! 
Utótanulság: ha másnap dolgozol, ne hajnali fél 2-kor ess haza, mert a 4órával későbbi kelés, fájdalmasan érint majd... persze egyszer-egyszer túlélhető. :) 
Sajnálom, hogy a mai vetítésre nem jutok ki, pedig több film izgalmasnak ígérkezik(az Én is téged, nagyon-t tuti megszerzem valahonnan!) :
Előzetesek ITT! 

3. BLOKK MÁRCIUS 29. 18:00
Vizkeleti Dani: Szörnyetegek
Csuja László: A dugulás
Szőcs Petra: A kivégzés
Szabó Szonja: Prágai hétvége
Tóth Barnabás: Újratervezés

4. BLOKK MÁRCIUS 29. 19:30 
Oláh Kata: End
Désy-Móray: Valaki vacsorára
Papp Gábor Zsigmond: Én is téged, nagyon
Dyga Zsombor: Dramaturg Tanács
Lafka Dávid: Dumatúra

5. BLOKK MÁRCIUS 29. 21:00
Török Ferenc: Brigád
Arányi Vanda - Oláh Judit: Loop
Schwechtje Mihály: A pingvinkonstrukció
Harmi Gábor: Grimasz
Nagypál Orsi: Kispárizs
Lakos Nóra: Nagyanyám köldöke

Friss Hús vetítésen, mozijeggyel kedvezményesen Daazo táskát is lehet venni, benne a gyönyörű World of Shorts magazin szabadon választott számával.
Aki eljut ma a Toldiba, 600Ft/blokk a program, szerintem megéri!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése